четвртак, 14. јун 2018.

ПОМОЋ МАЛОМ ДЕЧАКУ РОМАНУ ШАРЕНЦУ


Драга браћо и сесте, Богољубиви хришћани,
Позивамо вашу побожност и молимо вас да посветите мало пажње доле описаној акцији прикупљања помоћи за малог дечака Романа Шаренца. Нека вам Милостиви Господ молитвама светог Романа Ђунишког узврати сваким добром.
Текст који следи је преузет са сајта Шапић фондације (http://www.budihuman.rs/cir/nase-price/485/roman-sarenac)
Роман је терминска беба из здраве и уредно вођене трудноће. У току веома тешког порођаја, који је завршен форцепсом, Роман је дуго био без кисеоника. Реанимиран је и одмах пребачен на Институт за неонатологију, где прва 72 сата проводи у хипотермији. Наредних пет месеци се стручњаци са Института боре за његов живот.
Услед хипоксије и оштећења мозга, Роман нема акт сисања и гутања, већ му у петом месецу живота постављају ПЕГ - сонду преко које се храни, након чега га пуштају кући и од тог тренутка креће борба родитеља за његов живот. С обзиром на то да дете не гута, родитељи су били приморани да набаве медицински аспиратор без којег би му живот био угрожен. Због честе аспирације уста и носа, као и због специфичне исхране и рефлукса,  неопходни су му нега и надзор 24х дневно.
Роман свакодневно интензивно вежба са терапеутима и родитељима од шестог месеца живота. Он није педијатријски стабилан да би био смештен у бању или институт због великог ризика од инфекције. Роман ни данас не седи самостално, не пузи, не хода и не говори.
Срећа у несрећи је то што је једина особа која се бави проблемом дисфагије код деце у целој Европи живи и ради у Новом Саду где има своју приватну логопедску ординацију. Након неколико месеци вежбања са логопедима, смањује се спазаморофацијалне мускулатуре. Роман је почео да се смеје, вилица му се опустила, почео је да ставља прсте у уста, иако ништа није стављао у уста као сва остала деца, Роман успева да савлада пљувачку и чак је успео да прогута воду.
Њему тек следују третмани гутања, жвакања и храњења за шта је породици потребна финансијска помоћ. До сада су родитељи били у могућности да га воде на две терапије у трајању од три недеље, и Роман је моторички и психички напредовао али је потребно још много рада. Ојачао је, покретљивији је, уме да се окрене на стомак/леђа, и заволео је да седи – уз потпору.
Роман је прешао велики пут од инкубатора, где је био “замрзнут” прва три дана, то јест под хипотермијом и постигао много више него што су доктори од њега очекивали.
Омогућимо Роману наставак лечења у које спадају третмани храњења, интензивна физикална рехабилитација, као и потрошни материјал у који спадају катетери за аспирирање, шприцеви за храњење и посебни суплементи за исхрану.
Новац који желите да донирате можете оставити у каси која се налази у црквеној продавници нашег храма, уплатом код координатора Верског Добротворног Старатељства ђакона Далибора Мидића, или уплатом на жиро рачун:
ДИНАРСКИ: 160-503236-76
ДЕВИЗНИ: 00-540-0002652.5
ИБАН: RS35160005400002652562
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
ШАПИЋ ФОНДАЦИЈА: СМС порука са садржајем 485 на број 3030

ЗАХВАЉУЈЕМО СВИМА НА ЉУБАВИ И ПОМОЋИ
БРАТСТВО ХРАМА СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА

Нема коментара:

Постави коментар